Diş Çekimi Sonra Yapılacaklar

 

 

Dişimi çektirdim. Şimdi ne yapmam gerekiyor?

Günün devamında mümkün olduğunca az hareket etmeye çalışın ve dinlenin. Kanamayı önlemek için başınızı yukarıda tutmaya özen gösterin. Sakin bir gün geçirmeye çalışın.

Ne gibi önlemler almalıyım?

Anestezinin etkisi geçene kadar sıcak yiyecek ve içeceklerden uzak durun. Anestezi etkisindeyken acı hissetmeyeceğiniz için, ağzınızı yakabilirsiniz. Ayrıca yanağınızı çiğnememeye de dikkat edin. Anestezi nedeniyle his kaybolduğu için, bu çok sık rastladığımız bir problemdir. Dinlenecekseniz, mümkünse fazladan bir yastık daha kullanarak gece boyunca başınızı yüksek tutmaya çalışın. Eğer kanamanız varsa, eski bir yastık kılıfı kullanın ya da yastığınıza kağıt havlu koyun.

Ağzımı çalkalamalı mıyım?

24 saat boyunca ağzınızı çalkalamamaya özen gösterin. Diş soketinin iyileşmesine izi vermek çok önemlidir. Soketin bulunduğu bölgeyle çiğnememeye ve dilinizi o tarafa götürerek pıhtılara zarar vermemeye özen gösterin. Bunlara dikkat etmezseniz, bölge enfeksiyon kapabilir, bu da iyileşmeyi zorlaştırır.

Uzak durmam gereken herhangi bir şey var mı?

En az 24 saat boyunca alkolden uzak durun. Alkol kanamaya neden olup, iyileşmeyi geciktirebilir. Ilık yiyecek ve içecekler tüketin. Diş çekilen bölgeyle hiçbir şey çiğnememeye özen gösterin.

Dişlerimi ne zaman fırçalayabilirim?

Diş çekiminden sonra ağzınızı temiz tutmak önemlidir. Bununla birlikte çekilen dişin çevresinde dikkatli olmanız gerekir, diş fırçalama ertesi gün başlayabilir, yara yerine dikkat etmeniz gerekir.

Kanama durmazsa ne yapmalıyım?

İlk gün hafif bir kanamanız olabilir, bu normaldir. Çoğu insan kanama miktarı konusunda endişe duyar. Az miktardaki kan, tükürükle karıştığında, insanlar çok kanamaları olduğunu düşünüp tedirgin olurlar. Kanamanın devam ettiğini fark ederseniz, çalkamaktan kaçının. Bunun yerine diş çekilen boşluğa temiz bir tamponla baskı uygulayın. Temiz bir parça pamuğu sıkıştırıp, çekim yerinin üstüne yerleştirip, en az 15 dakika boyunca ısırın. Pamuğu düzgünce yerleştirdiğinizden emin olun ve gerektiğinde yenisiyle değiştirin. Kanama bir veya iki saat sonunda hala devam ediyorsa, diş hekiminizle iletişime geçin.

Ne zaman sigara içebilirim?

Kan basıncınızı arttıracak şeyler, kanamanın artmasına neden olabilir. Diş çekiminden sonra mümkün olduğunca sigaradan uzak durmanızı öneririm. En azından çekim günü ve ertesi gün hiç sigara içmemelisiniz.

İyileşmesi hızlandırmak için yapabileceğim bir şey var mı?

Diş çekiminden sonra iyileşme hızı kişiden kişiye değişir. Genel olarak ağzınızı ve özellikle de çekilen dişin olduğu bölgeyi temiz tutmak, yiyecek kalıntılarını bu bölgeden uzak tutmak önemlidir. Ağzınızı 24 saat boyunca çalkalamamak iyileşmenin başlamasına yardımcı olacaktır. 24 saatten sonra tuzlu suyla gargara yapmak da iyileşmeye yardımcı olur. Bir bardak ılık suyun içine bir çay kaşığı tuz karıştırarak bununla günde iki kez ağzınızı çalkalayın. Bunu diş hekiminizin önerdiği süre boyunca uygulamaya devam edin. Ben en az bir hafta devam etmenizi öneririm. Düzgün beslenmek de iyileşme süreci için önemlidir. Örneğin bu süreçte C vitamini takviyesi alabilirsiniz.

Ağrım var, ne yapmalıyım?

Genellikle birkaç gün boyunca bölgede bir hassasiyet olur. Bunu hafifletmek için basit bir ağrı kesici almanız yeterlidir. Baş ağrısı için kullandığınız herhangi bir ilaç yeterli olacaktır. Yine de emin olamıyorsanız doktorunuza danışın. Kanamaya neden olacağı için aspirinden uzak durun.

Uzak durmam gereken herhangi bir ilaç var mı?

Söylediğim gibi, daha fazla kanamaya neden olacağı için aspirin içeren herhangi bir ilaç kullanmamalısınız. Çünkü aspirin kanı sulandırır. Astım hastaları projen bazlı ağrı kesicilerden kaçınmalıdır. Hangi ilacı kullanacağınızdan emin değilseniz veya daha güçlü bir ilaca ihtiyacınız olduğunu düşünüyorsanız, diş hekiminize danışmanız faydalı olacaktır.

Diş çekiminden sonra Diş Hekimi’mi tekrar ziyaret etmeli miyim?

Zor bir diş çekimiyse, diş hekiminiz size takip için tekrar randevu verecektir. Randevularda sadece iyileşmeyi takip edebilirken, varsa dikişlerinizi de alabilir. Aksi giden durumlarda doktorunuzla iletişimde olmanız gerekir.

Yazıya Yorum Yap

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir